Γιατί ιδρώνω στο πρόσωπο;

 
Είναι μια ερώτηση που συχνά ακούμε από τους πελάτες μας. Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να εξετάσουμε αρχικά τι είναι η εφίδρωση : Ο Ιδρώτας αποτελεί  μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας  που έχει σκοπό να ρυθμίσει την θερμοκρασία του σώματος μας.

ιδρωτας στο πρόσωπο


Είναι φυσιολογική η εφίδρωση στο σώμα μας και ο ιδρώτας στο πρόσωπο;

 

Η εφίδρωση  είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό μας καθώς είναι απαραίτητη για την ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος μας, με στόχο την αποφυγή της υπερθέρμανσης του καθώς και την προσαρμογή μας στο περιβάλλον.


Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως ιδρώνουν κυρίως στο κεφάλι, το πρόσωπο, τις μασχάλες, τα χέρια, τα πόδια καθώς και την βουβωνική χώρα. Σε περίπτωση που ιδρώνετε σε υπερβολικό βαθμό στο πρόσωπο  και το κεφάλι σας τότε ίσως βρίσκεστε σε μια κατάσταση γνωστή ως κρανιοπροσωπική υπερίδρωση.


Τι είναι η υπεριδρωσία;

 

Η υπεριδρωσία αποτελεί μια κατάσταση του οργανισμού μας που ουσιαστικά προκαλεί την εφίδρωση αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο χρειάζεται για να διατηρήσουμε την φυσιολογική θερμοκρασία στο σώμα μας. Ουσιαστικά, η υπεριδρωσία είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής έκκρισης ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες του σώματος μας.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από υπεριδρωσία  συνήθως ιδρώνουν υπερβολικά σε όλο το σώμα η και σε μεμονωμένα σημεία όπως το κεφάλι, το πρόσωπο, τις παλάμες και τις μασχάλες,  με το υπόλοιπο δέρμα στο σώμα τους να παραμένει στεγνό.

Είναι γεγονός ότι η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα μας όπως διάφορες δραστηριότητες η χόμπι ακόμα και τις κοινωνικές μας συναναστροφές αφού μπορεί να νιώσουμε στρες ακόμα και ντροπή όπως κατά τη διάρκεια  μιας ανταλλαγής  χειραψίας με κάποιο γνωστό μας. Η υπεριδρωσία όταν τα συμπτώματα της είναι αρκετά έντονα στο σώμα μας μπορεί να αποτελέσει μια παθολογική κατάσταση που προσβάλλει ένα ποσοστό 3% στον γενικό πληθυσμό δημιουργώντας αρκετές δυσκολίες στην καθημερινότητα του πάσχοντος.

ιδρωτας στο πρόσωπο


Ποιοι τύποι υπεριδρωσίας υπάρχουν;

 

Υπάρχουν δύο τύποι υπεριδρωσίας ,η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής υπεριδρωσία. O πιο συχνός τύπος είναι η πρωτοπαθής υπεριδρωσία όπου επηρεάζει συνήθως το πρόσωπο , το κεφάλι τα χέρια και τα πόδια και δεν προκαλείται από κάποια ιατρική κατάσταση η αυξημένη δραστηριότητα. Η δευτερογενής υπεριδρωσία σχετίζεται άμεσα με ιατρική κατάσταση (όπως καρδιακά προβλήματα ,εγκεφαλικό επεισόδιο)  καθώς και  από τη λήψη διαφόρων φαρμάκων.


 Γιατί ιδρώνω στο πρόσωπο?

 

Η υπεριδρωσία εμφανίζεται σε πολλά σημεία στο σώμα μας , παρ’όλα αυτά υπάρχουν πολλοί αδένες ιδρώτα στο πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής μας. Έτσι, είναι αναμενόμενο να γίνει πιο αισθητή σε αυτές τις περιοχές εάν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη υπερβολική εφίδρωση. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες το 30% περίπου των ανθρώπων που βιώνουν αυτή την κατάσταση εφίδρωσης, σε αυτές τις περιοχές, έχουν κάποιο οικογενειακό ιστορικό, έτσι θα ήταν ωφέλιμο να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε έντονη εφίδρωση στο πρόσωπο σας.

 
Τι προκαλεί την εφίδρωση στο πρόσωπο μας;

 

Η έντονη εφίδρωση στο πρόσωπο μας μπορεί να προκληθεί σε διάφορες καταστάσεις και κυρίως ασυνήθιστες όπως κατά τη περίοδο κρύου καιρού ή όταν δεν υπάρχει σωματική άσκηση, παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί  παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα εφίδρωσης. Τέτοιοι είναι: ο πολύ ζεστός καιρός, η έντονη υγρασία, η άσκηση, η λήψη πικάντικου φαγητού, το άγχος, ακόμα και συναισθήματα όπως θυμός ή φόβος.


 
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την εφίδρωση στο πρόσωπο μας;

 

Συνήθως ιδρώνουμε ύστερα από έντονη σωματική δραστηριότητα , κάποια επίπονη εργασία η ακόμα και από την υπερβολική ζέστη όπως συμβαίνει το καλοκαίρι. Με την συχνή εφίδρωση στο πρόσωπο μας η και σε άλλα σημεία του σώματος μας μπορεί να προκαλέσει την αφυδάτωση του δέρματος μας. Ουσιαστικά το νερό μειώνεται στις στοιβάδες δέρματος των συγκεκριμένων περιοχών με αποτέλεσμα να νιώθουμε την αίσθηση κνησμού και το δέρμα μας να ερεθίζεται.

Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αρχικά θα πρέπει να ενυδατώνουμε συνεχώς την περιοχή που ιδρώνει υπερβολικά καθώς και να αποφεύγουμε την χρήση σαπουνιών και άλλων προϊόντων που περιέχουν αλκοόλ και άλλες ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα. Επιβάλλεται η κατανάλωση 3-4 λίτρων την ημέρα καθώς και η χρήση αντηλιακών προϊόντων με υψηλό δείκτη προστασίας. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγουμε χώρους με έντονη ζέστη και υγρασία καθώς και την άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Τέλος, είναι ωφέλιμο να χρησιμοποιούμε αντιιδρωτικά προϊόντα που είναι δερματολογικά ελεγμένα και όχι κοινά προϊόντα που βρίσκουμε στην αγορά.