Menu
Your Cart

Κότσι Μεγάλου Δακτύλου

Τι είναι το Κότσι Μεγάλου Δακτύλου;

 

Τα δάκτυλα μας όπως στα άνω  έτσι και στα κάτω άκρα έχουν μεγάλη σημασία. Τα δάκτυλα στα χέρια μας, μας βοηθούν να μπορούμε να πιάνουμε και να κρατάμε πράγματα ενώ από την άλλη τα δάχτυλα στα πόδια μας βοηθούν στο να έχουμε όρθια στάση αλλά και σωστή, ισορροπημένη βάδιση.  Υπάρχουν όμως και πολλές παθήσεις οι οποίες μπορούν να προσβάλλουν τα δάχτυλα των άκρων μας. Αρθρίτιδες,  οστεοπόρωση, οστεοπενία είναι κάποιες από αυτές. Για ότι αφορά τα δάχτυλα των ποδιών μας μπορεί να προκύψουν και παθήσεις όπως είναι το κότσι.

 

Το κότσι ή διαφορετικά  ο «βλαισος μέγας δάκτυλος» είναι μια πάθηση ανατομικής φύσεως στο πόδι περίπου στο σημείο των δαχτύλων. Το κότσι εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας με κύρια αιτία την πολύωρη ορθοστασία και τα κλειστά ψηλοτάκουνα παπούτσια. Θέλοντας λοιπόν να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι το κότσι είναι μια δυσλειτουργία που προκύπτει στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μας το οποίο μετατοπίζεται και αλλάζει κατεύθυνση παίρνοντας έτσι την κλίση και την φορά των υπόλοιπων δακτύλων προς την εξωτερική πλευρά του ποδιού. Σε περιπτώσεις όπου η πάθηση είναι χρόνια δημιουργείται πρόβλημα και στα υπόλοιπα δάχτυλα. Τέτοια προβλήματα είναι οι κάλοι στην επιφάνεια των δαχτύλων εξαιτίας την πίεσης που ασκείται από τη συστροφή του μεγάλου δαχτύλου αλλά έχουν παρατηρηθεί επίσης και περιπτώσεις όπου το δεύτερο δάχτυλο εφιππεύει  το πρώτο.  Στο σημείο όπου το πόδι έχει εμφανίσει την συγκεκριμένη πάθηση τα στρώματα του δέρματος γίνονται πιο σκληρά και η περιοχή συνηθώς παίρνει την απόχρωση του λευκού. Το λευκό στο σημείο δηλώνει πως τα κύτταρα του δέρματος σε εκείνο το σημείο είναι νεκρά. Παρατηρείται επίσης πρήξιμο και κνησμός στην περιοχή ενώ στην ουσία το κότσι θυμίζει ένα ψευδοοστό.
Ποιοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στο να εμφανίσουμε κότσι του μεγάλου δακτύλου;

 

Η εμφάνιση της συγκεκριμένης πάθησης είναι ένα συνοθύλευμα πραγμάτων και αιτιών. Η  μεγαλύτερη όμως ευθύνη αποδίδεται στη χρήση μη κατάλληλων και στενών παπουτσιών. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως το κότσι είναι μια πάθηση που προσβάλλει κατά κύριο λόγο γυναίκες οι οποίες στη ζωή τους επέλεξαν ψηλά και στενά παπούτσια.  Πέρα από την λανθασμένη επιλογή παπουτσιών σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα σε αυτές τις περιπτώσεις. Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται είναι η πλατυποδία και ο υπερπρηνισμός

 

κότσι μεγάλου δακτύλου

 

Στάδια και εξέλιξη της πάθησης (Κότσι) - Αρχικά συμπτώματα

 

Συνήθως το κότσι δεν γίνεται γρήγορα αντιληπτό και μέχρι να φτάσει σε στάδιο χειρουργικής επέμβασης υπάρχουν κι άλλα πρώιμα στάδια. Στην αρχική του μορφή παρουσιάζει έντονο πόνο στην περιοχή ιδιαίτερα όταν το πόδι φοράει κλειστά παπούτσια. Ο πάσχοντας από κότσι του μεγάλου δακτύλου φτάνει σε σημείο να επισκεφθεί το γιατρό του καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα στην βάδιση και πόνο στην όρθια στάση καθώς και ένα έντονο κάψιμο το οποίο θυμίζει μούδιασμα.Σε βάθος χρόνου η ίδια παραμόρφωση και ο πόνος περνάει και στα υπόλοιπα δάχτυλα διότι το μεγάλο σπρώχνει τα υπόλοιπα.

Για να γίνει η διάγνωση φτάνει μόνο να επιβεβαιωθούν όλα τα παραπάνω. Καθώς επίσης καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η οπτική επαφή στην οποία η συγκεκριμένη πάθηση είναι εμφανής.  Όσο λοιπόν το χρονικό διάστημα περνάει οι πόνοι και οι δυσκολίες αυξάνονται. Επομένως ο ασθενής επισκέπτεται τον αρμόδιο γιατρό και γίνεται η διάγνωση. Ανάλογα λοιπόν με το στάδιο της πάθησης υπάρχει και η ανάλογη θεραπεία.
 

Τρόποι αντιμετώπισης και θεραπεία για το κότσι του μεγάλου δακτύλου

 

Όπως έγινε αντιληπτό και παραπάνω το κότσι είναι μια πάθηση με πολύ διαυγή συμπτώματα απλά και μόνο με την όραση. Η αντιμετώπιση του έρχεται συνήθως οριστικά με χειρουργική επέμβαση. Με αυτή την μέθοδο ο πόνος σταματά και διορθώνεται το δάχτυλο το οποίο έρχεται στη σωστή του θέση. Αν το πρόβλημα έχει προχωρήσει και στα υπόλοιπα δάχτυλα τότε η επέμβαση μπορεί να γίνει και στα υπόλοιπα δάχτυλα ταυτόχρονα. Στόχος της επέμβασης δεν είναι μόνο η αφαίρεση του ψευδοοστού αλλά η ολική αποκατάσταση και λειτουργικότητα του ποδιού. Σαν διαδικασία η συγκεκριμένη επέμβαση δεν είναι χρονοβόρα αλλα ούτε και επίπονη αν σκεφτεί κανείς πως χρειάζεται μόνο τοπική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί την ίδια μέρα να επιστρέψει σπίτι του. Ωστόσο η μέθοδος της χειρουργικής επέμβασης δεν είναι ποτέ συγκεκριμένη διότι κάθε πάθηση-περίπτωση είναι τελείως διαφορετική. Για το ποιά μέθοδος είναι η καταλληλότερη για κάθε ασθενή την απόφαση την λαμβάνει ο αρμόδιος γιατρός.

 

Η αποκατάσταση του δαχτύλου περιλαμβάνει μια σειρά από διαδικασίες για την ολοκληρωτική αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ποδιού. Πέρα από την επέμβασης στο κότσι γίνεται αποκατάσταση και των μαλακών μορίων της περιοχής όπως είναι οι τένοντες, οι σύνδεσμοι του ποδιού και  οι μύες. Τα αποτελέσματα όμως είναι εμφανή και ο ασθενής μπορεί να περπατήσει  ακόμα και τη επόμενη μέρα με την βοήθεια ενός ορθοπεδικού πέδιλου ενώ ελεύθερα μπορεί να περπατήσει μετά απο 3-4 εβδομαδες....
Όπως όλες οι επεμβάσεις όμως δεν εγγυούνται 100% επιτυχία. Φυσικά υπάρχουν και πιθανότητες λάθους. Οι επεμβάσεις ρουτίνας σίγουρα ακούγονται εύκολες αλλά χρειάζονται προσοχή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν ένα από τα μειονεκτήματα είναι η σμίκρυνση του μεγάλου δακτύλου ενώ υπάρχει ο φόβος για την μετακίνηση του οστού και να γίνει μια λοξή αποκατάσταση και αυτό γιατί δεν χρησιμοποιούνται υλικά σταθεροποίησης.

 

Πριν φτάσει κανείς όμως στο χειρουργικό στάδιο αν καταφέρει να αναγνωρίσει τα συμπτώματα μπορεί να το ξεπεράσει με την κατάλληλη πρόληψη. Πολύ γνωστό προϊόν πρόληψης και αποκατάστασης της πάθησης είναι οι νάρθηκες. Στο κατάστημά μας θα βρείτε 2 διαφορετικούς κωδικούς από νάρθηκες, τους ειδικούς νάρθηκες σιλικόνης αλλά και τους νάρθηκες με επαναχρησιμοποιούμενο αυτοκόλλητο (σκρατς).

 

κότσι μεγάλου δακτύλου

 

Ο νάρθηκας σιλικόνης είναι ένα πολύ μαλακό ορθοπεδικό προϊόν κατάλληλο για την πρόληψη και αποκατάσταση στο κότσι του μεγάλου δακτύλου. Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο του δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται σε όλα τα δάχτυλα των ποδιών. Στην ουσία ο νάρθηκας βοηθά στην μείωση του πόνου, στην βελτίωση της στάσης του ποδιού και στην μακροπρόθεσμη αποκατάσταση του προβλήματος. Ο νάρθηκας σιλικόνης είναι κατάλληλος για χρήση κυρίως τις βραδινές ώρες, στον ύπνο όταν το πόδι δεν είναι σε κίνηση. Σίγουρα όμως το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος μας επιτρέπει να το χρησιμοποιούμε και τις ώρες της μέρας.

 

Ο νάρθηκας για το κότσι του μεγάλου δακτύλου που διαθέτουμε στο κατάστημά είναι ένα εξίσου αποτελεσματικό προϊόν. Ο νάρθηκας είναι κατασκευασμένος από πλαστικό και μαλακό ύφασμα στα σημεία που ακουμπούν το πόδι για την θεραπεία.Ο  στρογγυλός μηχανισμό που υπάρχει στο πλάι είναι σταθερός με σκοπό με στο πέρασμα του χρόνου να τραβάει το δάχτυλο πως την σωστή του θέση. Επιπλέον έχει ρυθμιζόμενο μέγεθος στην τοποθέτησή του προκειμένου να καλύπτει όλους τους τύπους ποδιών.

 

Οι νάρθηκες είναι μια φιλική και μη χειρουργική επέμβαση με εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα αρκεί να έχουμε μια έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση. Σίγουρα η αποκατάσταση με αυτή τη μέθοδο θα έρθει σε βάθος χρόνου ωστόσο σίγουρα είναι προτιμότερη από μία χειρουργική επέμβαση.

 

κότσι μεγάλου δακτύλου

2 x Νάρθηκας για Κότσι μεγάλου δαχτύλου θεραπεία 2 x Νάρθηκας για Κότσι μεγάλου δαχτύλου θεραπεία
-33 %
Κωδικός: bun23
2 Τεμάχια - Διορθώστε το κότσι του μεγάλου δαχτύλου. Νάρθηκας για το μεγάλο δάχτυλο.Χρησιμοποιώντας το νάρθηκα όσο βρίσκεστε στο σπίτι και κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορείτε να δείτε αποτελέσματα στην θεραπεία του Hallux Valgus. Ο νάρθηκας θα βοηθήσει στο να αποτρέψει την δημιουργία του βλαίσ..
20,00€ 30,00€
Χωρίς ΦΠΑ:20,00€
Κωδικός: 2321sil
Ζευγάρι νάρθηκα σιλικόνης.(2Τεμ.)Διορθώστε το κότσι του μεγάλου δαχτύλου. Μαλακός νάρθηκας για το μεγάλο δάχτυλο απο σιλικόνη για καθημερινή χρήση!Χρησιμοποιώντας το μαλακό νάρθηκα σιλικόνης καθόλη τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να δείτε αποτελέσματα στην θεραπεία του Hallux Valgus. Ο νάρθ..
5,90€
Χωρίς ΦΠΑ:5,90€
Κότσι μεγάλου δαχτύλου θεραπεία Κότσι μεγάλου δαχτύλου θεραπεία
-27 %
Κωδικός: bun23
Διορθώστε το κότσι του μεγάλου δαχτύλου. Νάρθηκας για το μεγάλο δάχτυλο.Χρησιμοποιώντας το νάρθηκα όσο βρίσκεστε στο σπίτι και κατα τη διάρκεια της νύχτας μπορείτε να δείτε αποτελέσματα στην θεραπεία του Hallux Valgus. Ο νάρθηκας θα βοηθήσει στο να αποτρέψει την δημιουργία του βλαίσου μεγάλου δ..
10,90€ 15,00€
Χωρίς ΦΠΑ:10,90€
Κωδικός: 321sil
Διορθώστε το κότσι του μεγάλου δαχτύλου. Μαλακός νάρθηκας για το μεγάλο δάχτυλο απο σιλικόνη για καθημερινή χρήση!Χρησιμοποιώντας το μαλακό νάρθηκα σιλικόνης καθόλη τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να δείτε αποτελέσματα στην θεραπεία του Hallux Valgus. Ο νάρθηκας θα βοηθήσει στο να αποτρέψει την..
3,90€
Χωρίς ΦΠΑ:3,90€
Εμφάνιση 1 έως 4 από 4 (1 Σελ.)